Nutrisi Ibu Hamil
Pemakanan seimbang semasa hamil adalah amat penting untuk ibu dan bayi dalam kandungan. Tujuan pemakanan seimbang ketika hamil adalah untuk :- ☆ Perkembangan dan pembesaran janin. ☆ Simpanan bayi. ☆ Perkembangan uterus, uri dan buah dada. ☆ Simpanan ibu semasa(untuk) menyusukan bayi. ☆ Mengelakkan kekurangan zat makanan berlaku ke atas ibu dengan kehamilan yang kerap. ☆ Mengelakkan keguguran/kelahiran pra-matang. Terdapat empat nutrien penting untuk ibu hamil yang patut diambil perhatian sepanjang kehamilan. 1. Kalsium Kalsium diperlukan sebagai sumber utama untuk pembinaan tulang dan gigi yang kuat, bukan hanya untuk bayi tetapi juga untuk si ibu. Sekiranya pengambilan kalsium semasa mengandung tidak mencukupi, kalsium daripada tulang si ibu akan diambil (dilarutkan) dan diberikan kepada bayi. Ini boleh mengakibatkan jisim tulang ibu semakin rendah, satu keadaan yang dipanggil osteoporosis. Malahan, kekurangan zat kalsium boleh menyebabkan kaki ibu sering kejang semasa tidur.